Wstęp
Spis treści
Wielkopolska firma Jeven rozpoczęła prace nad komercjalizacją innowacyjnego filtra powietrza, przeznaczonego dla restauracji hotelowych. Efektem projektu będzie zmniejszenie poziomu zanieczyszczeń w salach restauracyjnych oraz obniżenie emisji CO2 i zużycia energii elektrycznej. Projekt jest realizowany dzięki funduszom z programu "Rozwój przedsiębiorczości i innowacje" w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021.
Celem projektu jest komercjalizacja innowacyjnego cyklonowego filtra powietrza, który jest w stanie usuwać małe frakcje tłuszczu skuteczniej o 5-8 punktów procentowych niż urządzenia oferowane obecnie na rynku. Produkt przeznaczony jest do stosowania w restauracjach, szczególnie hotelowych – dzięki niemu nieprzyjemny zapach tłuszczu nie będzie przedostawał się poza kuchnię. Rozwiązanie opracowane przez Jeven ma skutkować także skróceniem czasu czyszczenia okapów z 2. do 0,5 godziny.
Dzięki dofinansowaniu z funduszy norweskich firma rozbuduje halę magazynową oraz zakupi maszyny i urządzenia, które pozwolą na przeprowadzenie całego procesu produkcyjnego w zakładzie Jeven bez konieczności zlecania poszczególnych etapów podwykonawcom. Spółka osiągnie znaczące oszczędności materiałowe, a czas obsługi zamówień skróci się z 15 do 3 dni. Dodatkowym aspektem realizacji projektu jest obniżenie rocznej emisji CO2 (o 85 ton) oraz zużycie energii elektrycznej (o 0,13 MWh) dzięki zamontowaniu w zakładzie produkcyjnym instalacji fotowoltaicznej i pompy ciepła.
Jeven to pierwsza firma, która otrzymała pieniądze z prowadzonego przez PARP programu "Rozwój przedsiębiorczości i innowacje" w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021.


