Innowacyjne filtry powietrza trafią na rynek dzięki funduszom norweskim

Wstęp

Spis treści

Wielkopolska firma Jeven rozpoczęła prace nad komercjalizacją innowacyjnego filtra powietrza, przeznaczonego dla restauracji hotelowych. Efektem projektu będzie zmniejszenie poziomu zanieczyszczeń w salach restauracyjnych oraz obniżenie emisji CO2 i zużycia energii elektrycznej. Projekt jest realizowany dzięki funduszom z programu "Rozwój przedsiębiorczości i innowacje" w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021.

Celem projektu jest komercjalizacja innowacyjnego cyklonowego filtra powietrza, który jest w stanie usuwać małe frakcje tłuszczu skuteczniej o 5-8 punktów procentowych niż urządzenia oferowane obecnie na rynku. Produkt przeznaczony jest do stosowania w restauracjach, szczególnie hotelowych – dzięki niemu nieprzyjemny zapach tłuszczu nie będzie przedostawał się poza kuchnię. Rozwiązanie opracowane przez Jeven ma skutkować także skróceniem czasu czyszczenia okapów z 2. do 0,5 godziny.

Dzięki dofinansowaniu z funduszy norweskich firma rozbuduje halę magazynową oraz zakupi maszyny i urządzenia, które pozwolą na przeprowadzenie całego procesu produkcyjnego w zakładzie Jeven bez konieczności zlecania poszczególnych etapów podwykonawcom. Spółka osiągnie znaczące oszczędności materiałowe, a czas obsługi zamówień skróci się z 15 do 3 dni. Dodatkowym aspektem realizacji projektu jest obniżenie rocznej emisji CO2 (o 85 ton) oraz zużycie energii elektrycznej (o 0,13 MWh) dzięki zamontowaniu w zakładzie produkcyjnym instalacji fotowoltaicznej i pompy ciepła.

Jeven to pierwsza firma, która otrzymała pieniądze z prowadzonego przez PARP programu "Rozwój przedsiębiorczości i innowacje" w ramach Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021.

Pomoc