Wstęp
Table of contents
Konsultacje mają na celu poznanie opinii obywateli UE i państw trzecich oraz wszelkich innych zainteresowanych podmiotów (przedsiębiorców, organów publicznych, organizacji pozarządowych) na temat proponowanych przez Komisję Europejską zmian rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Inicjatywa dotycząca zmiany przepisów dotyczących etykietowania żywności wpisuje się w unijną strategię „od pola do stołu”, a jej celem jest zapewnienie konsumentom lepszych informacji, aby pomóc im w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności.
Proponowane zmiany rozporządzenia nr 1169/2011 dotyczą:
- ujednoliconego i obowiązkowego podawania wartości odżywczej z przodu opakowania oraz ustanowienia kryteriów „ustalania profili składników odżywczych”, a więc progów składników odżywczych, powyżej lub poniżej których oświadczenia żywieniowe i zdrowotne na żywności są ograniczone;
- rozszerzenia na określone produkty obowiązku oznaczania miejsca pochodzenia;
- zmiany przepisów dotyczących oznaczania daty (terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do” i daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”);
- wprowadzenia na etykietach wszystkich napojów alkoholowych obowiązkowych oznaczeń wykazu składników i informacji o wartości odżywczej.
Konsultacje potrwają do 7 marca 2022 r. Zakłada się, że wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia zostanie przedstawiony przez KE do końca 2022 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konsultacji oraz kwestionariusz konsultacji dostępne są na stronie internetowej Komisji Europejskiej.
Źródło: Komisja Europejska
Departament Wsparcia Przedsiębiorczości PARP, Enterprise Europe Network